Antal följare/followers


Fråga: Har för få följare tycker jag, hur kan man öka på detta.  Håller jag på fel lag? Eller beror det på att jag inte jobbar med media.

Svar: Det tar tid att bygga relationer, bästa sättet att få följare är att delta i dialogen, bjuda på sig själv. Precis som AFK/IRL: var trevlig, lyssna på andra, behandla andra som du själv vill bli behandlad osv. (AFK=Away from keyboard, IRL=In Real Life)

Det finns en uppsjö av verktyg som erbjuder hjälp till att öka antalet följare. I takt med att Twitter har blivit en mer och mer populär informationskanal, ökade även antalet av mer eller mindre suspekta webbsidor som påstår sig kunna ge en tusentals följare (followers). Ingenting jag direkt kan dock rekommendera.

För det första, vet man inte vad det är för typ av följare man får på det viset. Att ha ett antal personer eller konton som bara finns för siffrans skull är lika meningslöst som att ha besökare till ens blogg som bara stannar i en sekund. Men det finns även andra kanske ännu större problem med det. Oseriösa webbsidor som utlovar nya följare kan vara rentav farliga och kan utnyttja dig i olika sammanhang, exempelvis genom att posta spamlänkar och dylikt.

Enligt en artikel på Pocket-lint har Twitters grundare Evan Williams gått ut med en varning om det, i ett twitterinlägg redan i augusti 2009.

Om du råkar hamna på en webbsida som säger sig erbjuda dig möjligheten att få massor av nya följare på Twitter – låt bli! Det finns många bättre sätt att väcka andras  intresse och få dem på det viset att följa tillbaka. Att vara aktiv på twitter, våga ge dig in i diskussioner, skriva intresseväckande och visa engagemang. Humor med måtta skadar inte heller.

Sist men inte minst kvantitet är inte detsamma som kvalitet. Antalet följare i sig är egentligen intetsägande, även om det används ofta som parameter i olika rangordningssammanhang. Å andra sidan ju fler följare man har, desto större viralspridningseffekt kan man uppnå. I så fall gäller att ha seriösa följare, som ger mervärde till ens twittrande. Lagom är best, det gäller på Twitter också.

Om Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Publicerat på 2015-05-29, i FAQ, Followers, Osorterat, Tips och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Kom igen! Du fick en praktisk/teknisk fråga om hur man skaffar fler följare. Jag har exakt samma fråga. Var klickar man för att fler personer ska läsa ens inlägg. Punkt slut. Jag har precis skapat ett konto och jag får intrycket att bara jag kan läsa mina egna inlägg. Twitters hjälp är värdelös, därför är jag naivt nog här.
  Du svarar om att vara snäll, med mera med mera. Ja, en viktig bisak, men det tekniska kvarstår. Hur vet man om hur många som läst ens inlägg (t ex utan att de följer en).

  Gilla

  • Hej! tack för din utmanande fråga. Du kan aldrig tvinga andra att läsa dina inlägg. Punkt slut 🙂 Tänk dig att Twitter är en öppen gata där människor rör sig och möten äger rum. Både bokade och spontana. Då kan du kanske bättre föreställa dig att du inte kan förvänta dig att främmande människor kommer fram till dig och hälsar. Eller hur? Det finns en hel rad teorier eller strategier hur man skaffar sig fler följare, framtagna främst för företag men det anses vara aggressiv marknadsföring och eller spammande och sådana blockeras direkt. Till exempel har IT-bloggaren Tommy K Johansson har intervjuat svensken som har många följare på Twitter 38850, en 25-årig entreprenör inom it- och e-handelsbranschen, Sebastian Johnsson. Han berättar bland annat om sin metod för att få så många följeslagare: Hitta någon du tycker är intressant i din bransch, följ alla dennes följeslagare, vänta några dagar och se om de följer tillbaka, ta bort alla som inte gör det.
   Sebastian har också utvecklat ett verktyg för att få fler följeslagare. http://www.sebastianjohnsson.com/10000-followers-in-less-than-a-month-yeah-its-possible/

   Eller följande tips:

   1. Ha alltid ett Foto av dig på din profil! Nätet kan vara ett opersonligt medium. Anledningen till det är att du får lättare en relation till annan människa när de ser dig. Detta gäller också på nätet. Ha ett foto av dig själv, inte på ditt husdjur, eller en symbol eller något annat märkligt. Det finns ett uttryck som säger att ögonen är själens spegel. Kan inte andra människor se dina ögon, kommer många strunta i att följa dig!

   2. Låt det vara enkelt att få veta mer om dig! På Twitter kan man presentera sig. Du har endast 160 tecken så du kan knappast skriva en uppsats om dig själv. Det finns exempelvis två faktorer att tänka på:

   Låt det vara enkelt att ta reda på mer om dig! Lägg en länk till din blogg! Har du ingen blogg använd någon av dina profiler på tex Facebook eller Linkedin. Många vill gärna veta mer om dig innan de börjar följa dig. Låt det vara enkelt annars kommer man att strunta i att följa dig.
   En viss typ av beskrivning kommer attrahera en viss typ av följare. Skriver du tex att du gillar Flugfiske, då kommer sannolikheten att de som lägger till dig att de också gillar flugfiske vara stor. Så tänk igen en extra gång vad du kommunicerar på 160 tecken.
   3. Dina vänners vänner är nog också dina vänner! Troligtvis har du några bekanta på Twitter. Börja med att kolla igenom vilka dina vänner följer. Du hittar säkert fler bekanta där och du hittar säkert andra människor som intresserar dig. Har man en gemensam bekant eller ett gemensamt intresse är det mycket lättare att få en relation

   4. Diskussion! Engagera dig i de diskussioner du ser pågå bland de som du följer. Det finns riktigt intressanta diskussioner och många engagerade i de.

   5.Tjänster för att hitta kompisar på Twitter! Just för att Twitter är så oöverskådligt finns det tjänster som hjälper dig:

   Twitter själva har en tjänst som kontrollerar vilka som har Twitter och som också finns i din adressbok i tex Googlemail eller vilken mail du nu använder. <a href=" ” title=”Länk till Twitters egna söktjänst” target=”_blank”>Länk till Twitters tjänst för att hitta sina vänner på Twitter

   MrTweet MrTweet är en speciell tjänst som kollar igenom ditt nätverk och vad du twittrar om och därefter kommer med förslag om vilka du bör följa. En intressant tjänst men som kräver att du har ett eget nätverk och twittrat ett tag, eftersom rekommendationernas grund är just dessa två parametrar

   6. Man kan sätta upp egna sökningar på ämnen som intresserar en, tex ”entreprenörskap” och ”affärsideer” eller vad det nu kan vara. När det dyker upp en diskussion som intresserar dig, är det bara att kasta sig in. På det sättet är det lätt att lära känna nya människor och få följare då man delar samma intresse!

   Män någon knapp att trycka på för att tvinga andra twittrare att följa dig finns inte. Lycka till och återkom gärna.

   Gilla

 2. jag vill gärna ha fler followers

  Gilla

  • Då måste du jobba på. Dels själv följa folk som du tycker är intressanta att följa och dels måste du själv vara aktiv, det vill säga skriva egna intressanta tweets samt kommentera, retweeta andras inlägg. Så småningom ger det resultat. Kör hårt och lycka till!

   Gilla

 1. Ping: Hänger aktivitet ihop med fler Följare och Avföljare | Twitterakuten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: