Vad är Listor


Listor på Twitter är ett sätt att organisera och kategorisera personer man är intresserad av. Ju fler människor man följer, desto mer uppdateringar får man. Viktig information riskerar att drunkna bland allvar, skämt, mystiska retweets och annat som man inte är intresserad av.

Vem som helst kan skapa en lista och om den är offentlig vem som helst kan följa den. Det finns i princip inga begränsningar för listorna, du behöver inte följa de som du lägger till en lista.

Vad är vitsen med listorna? Man kan konstatera att Twitter erbjuder mycket begränsade möjligheter för att strukturera och sortera information. Förutom hashtaggar, trendiga ämnen och sökmotorn är det svårt att hitta andra sätt för klassificering. Att följa listor med flera bra twittrare direkt istället för att leta runt och hitta folk som riktigt intresserar en är en annan fördel. Dynamiskt sett ger listorna en annan dimension mikrobloggandet när det inte längre handlar om att kunna följa enbart enskilda individer utan grupper av användare. En lista kan fokusera på personer som verkar inom samma område (marknadsföring, journalistik, politik, internet) men en lista kan vara inom vilken nisch som helst eller en blandning av flera olika områden. Twitterlistor indexeras också.

  • Filtrera bort – Har du twittrare du gillar, men som skriver alldeles för många inlägg? Lägg dem i en lista istället och kolla när du har tid över.
  • Sortera efter olika ämnen – Samla de bästa twittrarna inom en viss ämneskategori på ett ställe.
  • Inspirera och inspireras – Skapa en lista med twittrare som andra rekommenderar, eller hitta nya intressanta personer att följa genom att kolla andras listor.
  • Perfekt för seminarier – Ska du hålla ett seminarium eller medverka på en mässa? Skapa en lista med alla talare och/eller deltagare.

Hur skapar man en lista? Välj ett namn för din nya lista (adressen blir “twitter.com/användarnamn/listnamn“) ange helst en kort beskrivning. Därefter bestäm om listan ska vara en öppen eller en privat lista. Öppen lista innebär att alla kan se vilka som är med på listan, medan en privat lista blir dold för alla utom listskaparen – inte ens de som är med på listan får veta något.

Nästa steg är valet av de personer som skall vara med på listan. Du kan söka efter personer via sökverktyget eller lägga till dem direkt via deras profiler.

Klicka på list-ikonen och välj vilken lista som personen ska dyka upp på.  Självklart kan man när som helst ta bort personer från sin lista på samma sätt som man la till dem. Om man vill ta bort sig själv från en lista man inte vill synas på, antingen blockera personen som skapat den eller be denne att ta bort en.

Mer om hur man gör och vad som gäller kan du läsa på engelska här.

Om Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Publicerat på 2015-05-17, i Listor, Osorterat, Tips, Twitterskola och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: