Håll alltid en god ton på Twitter


Att alltid hålla en god ton i interagerande med andra på Twitter är en gyllene regel som många tyvärr inte beaktar. Man ska alltid bemöta sina meningsmotståndare med respekt. Det gäller i och för sig på alla sociala medier och även i den verkliga tillvaron. Man kan föra långa diskussioner utan att förminska sin diskussionspartner eller utan att använda sig av andra olika härskartekniker.

Det finns olika maktprocesser och metoder som används för att skaffa sig negativ makt över andra människor. Fem subtila förtryckarmetoder döptes av Berit Ås 1976 till härskartekniker. Kunskap om hur identifiera och synliggöra dessa tekniker är viktiga för oss alla. Härskarteknikerna är inte könsbundna, som många antyder – varför vi alla kan utsättas eller omedvetet utsätta andra för dem.

En medvetenhet om dessa tekniker gör att vi kan synliggöra och bemöta härskarteknikerna med motstrategier. Att föregå med gott exempel och förändra det sociala klimatet till det bättre är en utmaning för oss alla.

I en artikel av Annakarin Nyberg publicerad på HumanIT, en tidskrift för studier av IT ur ett humanvetenskapligt perspektiv, baserad på 17 kvalitativa intervjuer som har genomförts och analyserats under 2014, återger hur härskarteknikerna definierade av Berit Ås, tar sig uttryck i sociala medier idag.

Camilla Eriksson PR-konsult, författare, retorikkonsult, retorisk coach och talskrivare har på sin blogg en Härskarteknikskola.

Christian @ettpunktnoll ger i sin artikel Hur man bråkar på Twitter ett bra exempel på hur man INTE ska göra på Twitter.

Annonser

About Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Posted on 2015-05-05, in Osorterat, Tips, Twitterskola and tagged , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: