Vad Twitter är


TwitterlogoVad är Twitter egentligen?

Frågan är än i dag aktuell. Twitter som är en webbaserad tjänst (även kallad för mikroblogg) för socialt nätverkande grundades 2006 i USA av Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone och Noah Glass. Trots att Twitter har  funnits i så många år, det är fortfarande många som ställer sig frågan: varför borde jag börja använda en till kommunikationskanal? Vad är Twitter egentligen, vad kan det ge mig och hur kommer jag snabbt i gång? 

Det är numera ett stort företag som står bakom Twitter och äger de servrar som tillhandahåller webbtjänsten och lagrar informationen, medan användarna själva genererar webbplatsens innehåll och kommunicerar via den. Modellen medför att det inte krävs någon ekonomisk eller kunskapsmässig investering för att användaren ska kunna skicka och ta emot information i stor skala.

På Twitter ger avsändaren mycket korta uppdateringar (begränsningen är på 140 tecken) om pågående aktiviteter. Det är en kommunikationskanal bland andra sociala medier, som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra genom exempelvis text, bild eller ljud.

Twitter används av både privatpersoner men också företag för externa kommunikation samt för opinionsbildning. Twitter är också en viktig kanal för olika intressegrupper inom kultur- och samhällsliv för att skapa diskussion kring händelser och sakfrågor. Sist men inte minst är Twitter en kanal för lansering av viktiga nyheter och källa för politiska debatter. Twitter har prisats för att demokratisera tillgången till kommunikationsteknik och skapa ett jämlikt samtal. (Källa: Nationalencyklopedin)

Kom i gång med Twitter publicerad i Göteborgs-Posten den 1 maj 2015, av tekniske redaktören  Eva Wieselgren. På Twitter @wieselgren

Äldre artiklar och tips men som fortfarande är givande:

Tips och råd från Jörgen Bröms digital utvecklingschef på Eskilstuna-Kuriren AB. På Twitter @jorgenbroms

En guide om hur man läser Twitter från Webbevakningsbloggen

Alla poster om Twitter från Webbevakningsbloggen

Annonser

About Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Posted on 2015-05-02, in Tips, Twitterskola and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: