Göra egna bakgrundsbilder med Photoshop


Tips på hur man kan göra för att skapa egna bakgrundsbilder i Photoshop, skriven på engelska och med många bilder, finns här.

Nedan följer en kort beskrivning på svenska på hur man kan göra en egen twitterbakgrund med Photoshop CS4.

Först måste vi bestämma oss för vilken upplösning vi ska använda. W3schools statistik över besökare visar att över 76% har en upplösning som är över 1024×768.

För att få en känsla av hur mycket av bakgrundsbilden som kommer att synas kan du själv ändra din upplösning, surfa in på twitter och testa. Skärmar med en upplösning på 800×640 ser endast några få pixlar på vardera sida om innehållet i twitter, som är ca 760px brett. Twitters toppmeny och logo är 60px hög. Längden på sidan varierar med innehållet, därför kan man inte lägga in några viktiga element långt ner i bilden. Man kan inte heller centrera en större bild på mindre upplösning, utan bilden läses in från det övre vänstra hörnet. Bilden måste vara i formaten gif, jpg eller png och högst 800k.

Det är faktiskt allt du behöver tänka på när du gör din twitterbakgrund, du kan såklart använda foton, göra en sidebar med text eller en abstrakt bild.

Öppna Photoshop och se till att du har en bild med genomskinlig bakgrund och storleken 2048×1707.

Skapa ett nytt lager och välj en klar eller lite mörkare förgrundsfärg och en ljus bakgrundsfärg.

Till exempel bakgrundsfärg: #d0dade.

Arbeta i 25%’s storlek för att kunna se hur bilden ser ut i hög upplösning.

Gör en övertoning från det övre vänstra hörnet.

Duplicera lagret, gå sedan till filter->Förvrängning->Polära Koordinater och ställ in det från Rektangulära till polära. Döp lagret till linje 1.

Duplicera det förvrängda lagret, döp det till Linje 2, och vrid det tills du tycker det passar. Du kan även flytta upp lagret så att det blir två färggränser i stället för en.

Använd markeringsverktyget och skapa en oval markering som du fyller med en linjär övertoning med vitt mot genomskinligt.

Gå till filter->Förvrängning->Polära Koordinater, och ställ in det på Rektangulära till polära igen eller förvräng ovalen på valfritt sätt.

Nu duplicerar du lagret Linje 2, så att du får flera färgfält. Om du vill kan du ändra Nivå, Nyans och mättnad för att få olika färger på fälten.

Jämna ut de skarpa kanterna som skapades när du vred på det första lagret med övertoningen. Försäkra dig om att du har rätt lager markerat, välj sedan suddgummit. Exempelvis en storlek på 500px, hårdhet på 0% och opacitet på 100%. Om du vill ha kvar lite mer av den skarpa gränsen kan du sänka opaciteten.

Välj sedan verktyget Oskärpa, med storlek 35 eller mindre, och ta bort den skarpa färggränsen.

Skapa också ett lager som du placerar längst ner och fyller med vit eller svart bakgrundsfärg för eventuell text.

Använd helst en stor, kraftig font om du vill skriva på bilden, till exempel Impact.

Gå till din twitterklient för att ändra din bakgrundsbild, klicka på Inställningar/Settings-> Design, klicka på knappen Ändra/Change /bakgrund/background image. Ladda upp din bakgrundsbild.

Annonser

About Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Posted on 2011-04-20, in Tips, Twitterskola and tagged , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: