Språk- och skrivregler på Twitter


Vilka språk- och skrivregler gäller när vi uttrycker oss på den sociala webben?  En aktuell fråga, i synnerhet när texten är begränsad till 140 tecken. Vilket språk är det rätta? Vad är viktigare: formen eller innehållet?

Enligt Anna Qvennerstedt, flerfaldigt belönad svensk copywriter, kommunicerar vi mer än någonsin i skrift på sociala medier som bloggar, Twitter och Facebook. Och vi gör det med korta, okomplicerade inlägg där fokus ligger på texten, innehållet, budskapet och inte som förr på formen, stilen eller grafiken.

”Mellan valet att ha något som är välskrivet och intressant, är det viktigare att det är intressant”, säger hon och preciserar ”Det är som att sjunga jazz. Man kan sjunga väldigt falskt, men det är en fördel om man vet hur man sjunger rent. Samma sak med skrivandet. Det är en fördel om man kan och vet och känner att man kan hantverket. Då kan man ta sig friheter.”

Fredrik Wass skriver mer ingående om det i sin krönika på idg.se

Annonser

About Twitterakuten

Bloggen är till för att fånga upp, strukturera och arkivera de frågor och tips som dyker upp om och kring Twitter. Bloggen drivs helt ideellt, av egen kraft och med ett brinnande intresse för interaktion mellan människor och tekniska lösningar. Det är bara kul att dela med mig kunskap och erfarenheter. Jag som ligger bakom bloggen, heter @Twittdoktorn på Twitter och på Facebook, där jag också svarar på frågor efter bästa förmåga. Använd gärna taggen #twitterakuten. Om du inte öppet vill diskutera dina frågor kan jag nås även via e-post: twittdoktorn(@)gmail.com

Posted on 2011-04-19, in Netikett på Twitter and tagged , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: